ajax-loader-2
Meldpunt Openbare Ruimte Nederland | Praktijkvoorbeelden
1367
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1367,mikado-core-2.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,mkd-theme-ver-2.1,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Voorbeelden uit de praktijk

Met deze voorbeelden willen wij laten zien welke problemen er in de openbare ruimte voorkomen. Het is daarbij interessant om te onderzoeken wat het daadwerkelijke probleem is, waarom het is ontstaan en wat de oplossing is.

Stoep zonder verlaging

Voor mensen met een rollator is het onbegonnen werk om zich zelfstandig door deze openbare ruimte te begeven. Het is onveilig omdat mensen vast komen te staan op een drukke weg of omdat mensen kunnen struikelen/vallen met alle gevolgen van dien.

Tijdelijke oplossing: De aannemer heeft de stoep verlaagd en een tijdelijke gelijkvloerse strook geplaatst. Belangrijk is hier dat de verlaagde stoep breed genoeg is.

Voorwerp in de weg

Stoepen zijn in Nederland vaak verlaagd. Zo kunnen rolstoelgebruikers oversteken. Het wil nog wel eens voorkomen dat bij een stoepverlaging een lantaarnpaal of verkeersbord wordt geplaatst. Hierdoor wordt de gehele verlaging nutteloos. Rolstoelgebruikers kunnen er namelijk niet meer langs.

Tijdelijke oplossing: In overleg met de beheerder en de aannemer is de paal verplaats

Nieuwe route zonder tast

Tijdens werkzaamheden wordt van tevoren niet altijd nagedacht over veilige omleidingen. Tijdens de uitvoering ontstaan er daardoor onveilige looproutes waarbij mensen met een visuele beperking niet op de tast hun weg kunnen vervolgen. Tel daar diepe gaten en uitstekende voorwerpen bij op en we kunnen spreken van een onveilige situatie.

Tijdelijke oplossing: De aannemer dient hekken te plaatsen en een egale loopstrook aan te leggen. Een afzetlint voldoet niet omdat geleidehonden deze kunnen missen en taststokken ze niet voelen.