ajax-loader-2
Meldpunt Openbare Ruimte Nederland | Rekening houden met Rob Remmen
1660
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1660,mikado-core-2.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,mkd-theme-ver-2.1,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Rekening houden met blinden en slechtzienden.

Werkzaamheden kunnen invloed hebben op de omliggende openbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan bouwhekken die een stoep smaller maken, aangepaste routes, of bouwmaterialen die een doorgang blokkeren. Als je blind of slechtziend bent, is dit extra lastig en kan het zelfs gevaarlijk zijn. Om hier aandacht voor te vragen, maakten wij onderstaande film over ervaringsdeskundige Rob Remmen. Ook hebben we een aantal tips voor verbetering van bouwplaatsen op een rij gezet.

Kuilen en gaten

Zet kuilen, gaten en sleuven af met stevig materiaal, dat goed voelbaar is voor iemand met een taststok. Een rood-wit afzetlint voldoet niet. Gebruik van stevig materiaal zorgt ervoor dat, als iemand er tegenaan valt, het materiaal en de persoon niet in het gat vallen. Daarnaast kunnen voorbijgangers een stevige afzetting dan minder makkelijk verplaatsen of weghalen.

Borden

Zorg ervoor dat verkeers- en mededelingenborden op de minimale vereiste 220 cm bevestigd worden. Dus niet lager. Zo voorkom je dat mensen tegen de borden aanlopen.

Geleidelijnen

Zorg ervoor dat geleidelijnen goed begaanbaar zijn en vrij van obstakels blijven. 75 cm links en rechts van het hart van de geleidelijn dient vrij van obstakels te blijven. Je kunt de geleidelijnen ook tijdelijk verleggen met behulp van speciaal ontworpen matten.

Rondslingerende materialen

Laat materialen zoals zandhopen, stapels stenen en tegels niet onbeheerd achter. Blinden en slechtzienden kunnen hierover struikelen.

Lawaai

Werkzaamheden kunnen veel lawaai veroorzaken. Voorbijgangers die gebruikmaken van een taststok of een blindengeleidehond kunnen zich dan niet meer oriƫnteren. Wees hierop bedacht en bekijk of het mogelijk is om het werk even kort te staken wanneer zij in de buurt komen.

Klanktegels

Met een klanktegel kunnen mensen met een visuele beperking geattendeerd worden op opbrekingen. De klanktegel is vaak van aluminium gemaakt, en geeft een geluid bij aanraking met een taststok. Vaak heeft de klanktegel een noppenstructuur die verschilt van de geleidelijnen en daardoor ook extra attentiewaarde geeft.

Mis jij hier iets?

Weet jij nog andere manieren waarop we rekening kunnen houden met blinden en slechtzienden? Neem dan hier contact met ons op